بنیاد علم ایران اعلام كرد؛

پشتیبانی از پژوهش عمیق شرکت های دانش بنیان

پشتیبانی از پژوهش عمیق شرکت های دانش بنیان

بست روید: نیازهای پژوهشی پرخطر شرکت های دانش بنیان در قالب فراخوان پژوهش های عمیق شرکتها به پژوهشگران اعلام میٰ شود.



به گزارش بست روید به نقل از مهر از بنیاد ملی علم ایران (INSF)، این بنیاد در امتداد ماموریت گراشدن تحقیقات و پشتیبانی از طرح های پژوهشی که به تکنولوژی روز دنیا می پردازد و می تواند باری از دوش صنعتگران کشور بردارد، فراخوان هایی را با عنوان برنامه پشتیبانی از پژوهش عمیق شرکت های دانش بنیان منتشر می کند.
«دست یابی به دانش فنی تولید پوشش خطوط لوله مدفون در خاک بر پایه رزین اپوکسی و پلی یورتان» به عنوان یکی دیگر از فراخوان های این برنامه، منتشر می شود و متقاضیان تا ۳۰ دی ماه برای ثبت نام مهلت دارند.
بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، بنیاد ملی علم ایران در امتداد ماموریت گراشدن تحقیقات و پشتیبانی از طرح های پژوهشی که به تکنولوژی روز دنیا می پردازد و می تواند باری از دوش صنعتگران کشور بردارد، فراخوان هایی را با عنوان برنامه پشتیبانی از پژوهش عمیق شرکت های دانش بنیان منتشر می کند.
در این برنامه، نیازهای پژوهشی پرخطر شرکت های دانش بنیان، بوسیله سامانه کایپر بنیاد ملی علم ایران به این نهاد اعلام می شود و بعد از بررسی و داوری های لازم، فراخوان پژوهش های عمیق و پرخطر شرکت های دانش بنیان به پژوهشگران و پژوهشگران اعلام می شود.
فراخوان دستیابی به دانش فنی تولید پوشش خطوط لوله مدفون در خاک بر پایه رزین اپوکسی و پلی یورتان به عنوان یکی دیگر از فراخوان های این برنامه، منتشر می شود.
امروزه نیاز به خطوط لوله گاز طبیعی و نفت و توسعه آن ضرورتی جهانی است، شبکه لوله های گاز و نفت، وظیفه گردآوری، انتقال و توزیع را بر عهده دارند. از سال ۱۹۷۱، دولت آمریکا شرکت های نفت و گاز را ملزم کرده است که کلیه خطوط لوله خودرا پیش از نصب در زیر خاک یا آب، با مواد مناسب پوشش دهند.
با توجه به توزیع سوخت مایع و گاز تا درب منازل، شبکه گسترده ای از آنها وجود دارند که نیاز به نگهداری و بازرسی دائمی دارند. بازرسی کلی از خطوط لوله هر پنج سال یک دفعه صورت می گیرد تا مشکلات جریان انتقال یا علایم لطمه دیدگی ظاهری قبل از بروز جدی، شناسایی و رفع شوند.
پوشش های محافظ خوردگی و نشت مواد سوختی به دو دسته داخلی و خارجی لوله تقسیم بندی می شوند؛ در مقابل تنوع گسترده در وضعیت محیطی، تنش خاک، مواد شیمیایی موجود در خاک و نمک همین طور باکتری، ریشه گیاهان، فاضلاب، مواد شیمیایی و حلال های موجود در خاک باید مقاوم باشند.
خطوط لوله گاهی در صحرای داغ، با دمای بیش از ۱۰۰ درجه فارنهایت یا در آلاسکا با دمای ۷۶ درجه قرار می گیرند، اجرای زیرزمینی لوله در مناطق همیشه منجمد بسیار دشوار است. هم اکنون پوشش های اپوکسی دو جزئی برای پوشش دهی خطوط لوله نفت و گاز مورد توجه هستند.
با توجه به اهمیت صنعت نفت و گاز در ایران، پیشرفت های قابل توجهی در حوزه تولید داخلی پوشش های اپوکسی، پلی الفینی چندلایه و پلی یورتان انجام شده است، نسل های جدید پوشش پلی یورتان مزایای رقابتی منحصربه فردی ارائه کرده اند که توجه ویژه به تولید داخلی آنرا مؤکد می سازد. همچون خاصیت های قابل توجه این پوشش ها، چسبندگی، خواص محیطی و الکتریکی و مقاومت شیمیایی آن هاست.
پوشش های محافظ بر پایه پلیمرها برای نگهداری و حفاظت سازه های فلزی در مقابل خوردگی محیط های خورنده مورد استفاده قرار می گیرد. این پوشش های کامپوزیتی متشکل از پیگمنت ها، فیلرها، رزین های پلیمری آلی و معدنی، حلال های آلی و همین طور افزودنی های خاص هستند. حسب استفاده و کاربرد هر نوع از این پوشش ها، مواد تشکیل دهنده و ترکیب درصد آنها متفاوت خواهد بود. همین طور اهداف مورد نیازبرای هر پوشش آلی نیز مختلف است. تغییر در نوع اجزای ذکر شده باتوجه به مصرف آنها می تواند خصوصیات مورد نیاز را تامین کند.
استفاده خاص از انواع پیگمنت و فیلر در پوشش آلی باتوجه به Pigment Volume Concentration بسیار حائز اهمیت می باشد و تهیه آنها باتوجه به کم تر یا بیش تر بودن مقدار PVC می تواند در خواص نفوذپذیری، فیزیکی و مکانیکی و همین طور مقاومت های شیمیایی تأثیرگذار باشد. این پوشش ها می توانند از چند لایه تشکیل شوند.
از طرف دیگر، استفاده از رزین های پلیمری معدنی یا آلی، اثرات قابل توجهی روی کیفیت پوشش آلی می گذارد. نوع رزین آلی و مقدار آن بر روی خواص چسبندگی از نوع adhesieve یا cohesive، خواص رئولوژیکی، یکنواختی، براقیت و خواص الکتروشیمیایی فیلم تشکیل شده اثر می گذارد.
همچنین تشکیل فیلم به گونه thermoset یا thermoplastic عملکرد پوشش آلی را روی کیفیت و عملکرد گرفتار تغییر می کند. وجود افزودنی های مناسب و تأثیرگذار که بتوانند بر روی خواص ظاهری فیلم و واکنش پذیری در شبکه سازی ساختمان پلیمری و همین طور بهبود روش های اعمال موثر واقع شود از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
بنابراین پژوهش و بررسی هرگونه از این پوشش ها باتوجه به متغیرهای گسترده ای که در مقابل محققین وجود دارد، حوزه وسیعی را برای تحقیقات فراهم می آورد تا پژوهشگران بتوانند با استفاده از مؤثرترین مواد تشکیل دهنده برمبنای نظریه و تجربه، در عمل به دستاوردهای مؤثر و مورد نیاز خود دست یابند. انتظاراتی که بر این اساس برای یک پوشش حفاظتی متأثر است باید بتواند آزمون های متفاوتی که برای پوشش آلی در نظر گرفته می شود را برآورده کند.
در تحقیقات و برای رسیدن به اهداف مورد نظر، ممکنست بدلیل گستردگی خصوصیات مورد انتظار از چندلایه پوششی بجای یک تک لایه بهره برد بطوریکه هر یک از لایه ها مسئول برآورده کردن برخی از خواص مورد انتظار باشند.
بنابراین نزدیکترین لایه به سطح سازه فلزی مسئولیت های چسبندگی، مقاومت های الکتروشیمیائی ویژه و کنترل خوردگی فلز در مقابل محیط خورنده را دارا خواهد بود. لایه های بعدی شامل عمدتاَ میانی و نهائی نیز خواص دیگر پوشش همچون barrier، مقاومت های نفوذی، سایش و خواص مطلوب یک دی الکتریک را فراهم می سازند. لیکن اگر وظیفه تمام خصوصیات مورد انتظار از پوشش آلی به عهده یک تک لایه سپرده شود کیفیت پوشش می بایستی به شکلی باشد که بتواند همه خصوصیات را از جنبه های فیزیکی، مکانیکی، الکتروشیمیائی و ظاهری را برآورده کند.
در پوشش های مقاوم به خوردگی و در محیط های سخت و خاص از نظر خورندگی، توسعه چنین پوششی می تواند با چالش های فراوانی همراه باشد. معمولاَ انتظارات مورد نظر از هر نوع از پوشش های حفاظتی تعریف می گردد و عمدتاَ بر طبق فهرست های ارائه شده استاندارد تعریف می شوند.
استانداردهای ایرانی، اروپایی یا مربوطه به سایر کشورهای پیشنهادی می توانند معیار تأیید یا عدم تصویب برای انجام پروژه های خاص، محسوب شوند. استانداردهای صنایع نفت و گاز نیز همچون این موارد به شمار می آیند.
پوشش های موردنظر در این پیشنهاد علمی، بایستی بتوانند ضمن برخورداری از خصوصیات مختلف فیزیکی، مکانیکی و الکتروشیمیایی، از یک تک لایه تشکیل شوند. این تک لایه های ضخیم هستند و مستلزم تأیید تمام خصوصیاتی مندرج دراستانداردهای مربوطه است.
این پوشش ها بر طبق استانداردهای BS EN ۱۰۲۹۰ و نیز IGS-M-TP-۰۲۰ تعریف می شوند و باید بتوانند آزمون های این استاندارد را مورد تأیید خود قرار دهند. تک لایه دیگر نیز بایستی بتواند استاندارد BS EN ۱۰۲۸۹ و نیز IGS-M-TP-۰۲۷ والزامات فنی آنرا باتوجه به آزمون های تعریف شده با موفقیت به انجام برساند.
چالش اصلی این پروژه علاوه بر رعایت تمامی آزمون های مندرج در استاندارد EN ۱۰۲۹۰ & IGS-M-TP-۰۲۰، نحوه ی اجرای متفاوت این محصول باتوجه به زمان ژل شدن بسیار کوتاه آنست. از آنجا که ساختار رزین وهاردنر این پوشش ها بطور کلی با رزین وهاردنر پلی یورتان مورد استفاده در سطوح بیرونی (Outdoor) متفاوت می باشد، پس انتخاب گرید مناسب رزین وهاردنر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. همین طور بررسی سازوکار نوع حفاظت کاتدی مورداستفاده در خطوط لوله مدفون (Impressed Current) و تغییرات PH در حد فاصل بین پوشش و Substrate، مقاومت در مقابل جدایش کاتدی را بسیار مهم نشان میدهد.
با توجه به کلیه موارد مطرح شده، لازم است از ایده های جدید در طراحی فرمولاسیون استفاده گردد. در مورد پوشش اپوکسی، چالش اصلی این پروژه علاوه بر پاس کردن تمامی آزمون های مندرج در استاندارد EN۱۰۲۸۹& IGS-M-TP-۰۲۷ داشتن حداقل زمان ژل شدن به جهت جلوگیری از نفوذ گرد و خاک و حشرات بر روی فیلم رنگ که موجب ایجاد Holiday می شوند و نیز قابلیت عدم شره کردن فیلم رنگ در ضخامت های بالا در اعمال است.
هر یک از تست های مندرج در استاندارد وابسته به خواص فیزیکی، مکانیکی، رئولوژی و الکتروشیمیایی محصولات هستند و پس استفاده از مواد تشکیل دهنده پوشش صنعتی در کنار ترکیب درصد مناسب برای آنها، حائز اهمیت بوده و در این کار تحقیقاتی مورد توجه قرار می گیرند.

1402/10/03
08:09:28
5.0 / 5
260
تگهای خبر: استاندارد , پژوهشگران , تجربه , تكنولوژی
این مطلب بست روید چطور بود؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب بست روید
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
BestRoid اندروید