تلاش بی نتیجه مجرمان برای جعل شناسه IMEI و دور زدن رجیستری
به گزارش بست روید در حالیكه ثبت دو شناسه ی IMEI و شماره ی گوشی افراد در سامانه ی همتا، مانع تقلب در اجرای رجیستری می شود، در خبرها اعلام گردید كه برخی سودجویان به جعل شناسه IMEI اقدام نمودند كه طرح رجیستری را دور بزنند؛ هرچند دستگاه های دارای شناسه جعلی بعد از ورود به شبكه های اپراتوری شناسایی شده و خدمات اپراتوری برایشان قطع خواهد شد.
به گزارش بست روید به نقل از ایسنا، اجرای مجدد ی طرح رجیستری گوشیهای تلفن همراه از اواخر پاییز سال ۱۳۹۶، در شرایطی شروع شد كه تأمین خیلی از نیازهای روزمره مردم و كسب وكارهای متعدد، به گوشیهای هوشمند گره خورده بود و ضریب نفوذ تلفن های همراه به بیشتر از ۱۰۰ درصد رسیده بود. از طرفی در حالیكه نخستین بار در سال ۱۳۸۵، دولت طرح رجیستری گوشیهای تلفن همراه را برای مدتی كوتاه اجرا كرد، به علت فقدان برنامه ریزی مناسب و ابزارهای كارآمد و كافی برای اجرای آن، این طرح با شكست مواجه گردید.
در این تجربه كه بر اساس IMEI بود، برخی تعمیركاران گوشیهای موبایل، شناسه گوشیهای قاچاق را به شناسه یك گوشی مجاز وارداتی تغییر داده و با تقلب، هم امكان پیگیری گوشی مسروقه از بین برده می شد و هم با یك شناسه، می توانستند ده ها گوشی تقلبی یا قاچاق را به فروش برسانند. چنان كه در همان تجربه پیشین، حدود ۱۲۰ هزار گوشی تنها با یك IMEI ثبت شده بود.
شناسه بین المللی تجهیزات موبایل یا IMEI یك شناسه بین المللی با ۱۵ رقم است كه از راه شركت سازنده روی هر گوشی تلفنی حك می شود و حاوی اطلاعاتی درباره سازنده، برند سازنده و نوع گوشی است و هنگام خرید و فروش روی جعبه و حتی رسید خرید، درج می شود. درواقع IMEI به مثابه شناسنامه هویتی، روی هر گوشی جدیدی كه ایجاد می شود درج و تا آخر عمر دستگاه با آن باقی خواهد ماند. این شماره هیچ ارتباطی با سیمكارت یا حتی سیستم عامل تلفن همراه ندارد.
بنابراین برای پیشگیری از شكست باردیگر در این طرح، روش جدید در نظر گرفته شد؛ بدین ترتیب كه با تركیب دو شناسه گوشی و سیم كارت به صورت همزمان، میزان تخلفات از راه فنی به صفر برسد، چونكه شبكه فقط به زوج معتبر سیمكارت و گوشی سرویس می دهد و جعل IMEI هم فایده ای نخواهد داشت.
اقدام سودجویان به جعل شناسه IMEI
اما اخیراً در كانال اطلاع رسانی ثبت تلفن همراه (رجیستری) آمده است: با عنایت به بررسی های صورت گرفته توسط كارشناسان سامانه همتا و بعد از پایش شبكه های اپراتوری، مشاهده شده است كه متأسفانه برخی افراد سودجو مبادرت به جعل شناسه IMEI از راه كپی كردن و بازنشانی شناسه های معتبر روی دستگاه های غیرمجاز (قاچاق شده، سرقت شده و …) كرده اند، تا از این طریق طرح رجیستری را دور زده و با فعال سازی دستگاه های غیرمجاز، توانایی فروش آنها به قربانیان را داشته باشند.
در این اطلاعیه همینطور با تاكید بر این كه تمامی دستگاه های دارای شناسه جعلی بعد از ورود به شبكه های اپراتوری در مدت زمان بسیار كوتاهی توسط سامانه همتا شناسایی شده و ظرف مدت سه روز تمامی خدمات اپراتوری دستگاه مربوطه قطع خواهد شد، نوشته شده است: جهت پیشگیری از هرگونه ضرر و زیان احتمالی به خریداران محترم تلفن همراه شامل آكبند و كاركرده (دست دوم) اكیداً سفارش می شود، پیش از خرید گوشی و یا سایر دستگاه های سیمكارت خور، حتما از راه یكی از درگاه های سامانه همتا نسبت به استعلام اصالت دستگاه اقدام نموده و سپس در حضور فروشنده دستگاه را برای خود فعال سازی كنید.
در این راستا به خریداران سفارش شده از فروشگاه های غیرمجاز، دست فروشان و فروشندگان غیرمستقر خرید انجام ندهند و حتما فاكتور ممهور به مهر رسمی فروشگاه كه شناسه IMEI تلفن همراه در آن درج شده است را دریافت نمایند تا در جبران خسارت احتمالی به مشكل برنخورند.
شناسایی دستگاه مجعول در كمتر از سه روز
همینطور حمیدرضا دهقانی نیا -سخنگوی طرح رجیستری- درباره ی این مورد اظهار نمود: در طرح جدید رجیستری ما به شناسه IMEI اكتفا نكردیم و یك شناسه تركیبی داریم. بنابراین سامانه های مبارزه با جعل كه یكی از سامانه های مكمل در حوزه رجیستری است، این امكان را به ما می دهد كه بعد از جعل IMEI دستگاه را بعنوان یك دستگاه مجعول تشخیص دهیم و از گرفتن خدمات منعش نماییم.
وی كه در یك برنامه تلویزیونی سخن می گفت، خاطرنشان كرده كه بنابراین به مردم سفارش می نماییم پیش از خرید گوشی یا سایر دستگاه های سیمكارت خور، حتما از راه یكی از درگاه های سامانه همتا نسبت به استعلام اصالت دستگاه اقدام نمایند. اگر IMEI دستگاهشان را نمی دانند با شماره گیری ستاره مربع ۰۶ مربع یك عدد ۱۵ رقمی به آنها نشان داده می شود كه IMEI است. گوشیهایی كه IMEI جعلی دارند، در فاصله چند ساعت تا حداكثر سه روز شناسایی و بعد قطع می شوند و مردمی كه به این نكات توجه نكردند، متضرر می شود و باید شكایت كنند.
بر مبنای ماده ۷۳۱ قانون مجازات اسلامی، جعل كامپیوتری مستوجب یك تا پنج سال مجازات حبس است كه با عنایت به ماده ۷۵۴ قانون مذكور، مجازاتِ مرتكب، حداكثر مجازات قانونی (پنج سال حبس) خواهد بود. علاوه بر آن طبق «ماده ۳۳ قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز» جاعلان شناسه رهگیری و شناسه كالا علاوه بر حبس مذكور در قانون مجازات اسلامی، به جزای نقدی معادل دو تا پنج برابر ارزش كالا (گوشی های تلفن همراه دارایIMEI مجعول) محكوم خواهند شد. فروشندگان دستگاه دارای IMEI مجعول هم حسب مورد به مجازات مقرر برای جرم كلاهبرداری، فروش كالای قاچاق و فروش كالای مسروقه محكوم خواهند شد.
این مطلب بست روید چطور بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب بست روید